Cele 193 de păcate

Sughiţă iar internetul despre lista de păcate adusă la zi de BOR. Probabil sursa de inspiraţie au fost iar colegii catolici care au lansat o nouă listă de păcate capitale. Dar dacă Papa cu ale lui coroane puse una peste alta s-a mulţumit să ratifice încă zece, ai noştri, mai hospodari au auns la 193. Sumă frumuşică de altminteri.

Se incriminează cam orice. De la mâncat, la respirat, la sex. Orice faci e un păcat, numai bun de şters contra unei sume cât mai rotunde virate spre Patriarhie, uitând că mai anţărţ îi zicea păcatul simoniei. (De la Simon Trimegistul care a vrut să-şi cumpere cu bani mântuirea şi locul în Rai.)

Ce mi s-ar părea amuzant dacă n-ar fi trist ar fi condamnarea comerţului, când afacerile bisericeşti au nişte preţuri mai mari decât cele ale magazinelor de fiţe, condamnarea ambiţiei personale când preoţii se luptă amarnic pentru un post mai bun şi o parohie mai bănoasă sau un titlu mai pompos iar ambiţia de a construi Catedrala Neamului e inutilă, păguboasă şi mă face să mă întreb dacă răsturnarea pietrelor ei îl va revela pe Dumnezeu cumva.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s