Culinare azi

Pepenele nostru cel de toate verile e puţin mai mult decât un fruct delicios, excelent pentru răcorirea sufletului pe caniculă şi încântarea gurii. Pepenele poate fi transformat, de la acru la dulce. Şi culmea, coaja pe care o aruncăm e o mică comoară versatilă.

 

1) Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu, ca oricare copil tembel, fiindcă bunica nu punea pepeni la murat, mă dădeam în vânt după ei. De fapt după partea verzuie, coaja mi s-a părut mereu prea tare, iar miezul celor care apucaseră să se înroşească mi se părea ciudat. Cei care fuseseră puşi de verzi însă erau delicioşi după regulile mele şi toamna mă duceam la Tuşica Paulica doar cu speranţa că are aşa ceva pus pe masă ca să pot să ciordesc măcar o felie.

Vara asta mi-am luat inima-n dinţi şi am decis să fac, nu doar pentru consum rapid ci şi pentru la iarnă.

Dacă mai suspină cineva după gustul acesta al copilăriei, vă ofer reţeta mea:

  • coaja de la 1 pepene jumătate sau doi
  • 2-3 morcovi
  • 1 ardei iute (opţional)
  • frunzele de la 3-4 tulpini de ţelină
  • 1-2 bucăţele de hrean – opţional
  • 3-4 frunze de dafin
  • o lingură de seminţe de mărar
  • o lingură de seminţe de boabe de piper şi coriandru
  • saramură (1 l de apă şi 1 lg mare de sare)

 

Dacă nu sunteţi la o masă cu suficienţi meseni ca să se termine un pepene mare, sugestia mea e să faceţi vreo 2 l jumătate de saramură, să puneţi seminţele de piper şi coriandru şi pe măsură ce terminaţi câte o felie de pepene, o puneţi la frigider (grijită) în saramura asta, într-o oală de minim 3 l.

 

Cojile de pepene se curăţă cu grijă de partea verde şi rămâne doar partea verzuie, eventual un pic din cea care începe să se înroşească. (Adică ce altminteri s-ar arunca.) După ce aţi curăţat, mai segmentaţi-le astfel încât să încapă cât mai bine în borcan.

Când sunt suficiente bucăţi de coajă de pepene ca să umpleţi un borcan de 3l, putem să purcedem la operaţiunea murătura. Mai păstraţi câteva bucăţele.

Morcovii se curăţă de coajă şi se taie segmente.

Ardeiul iute se spală.

A doua zi: Frunzele de ţelină se spală şi se pun la scurs.

 

Se clădesc bucăţile de coajă, strecurând şi bucăţi de morcov. Puneţi saramura la fiert. Nu uitaţi să strecuraţi şi ardeiul iute în borcan. Când consideraţi că borcanul este plin, puneţi seminţele de mărar şi foile de dafin. Puneţi borcanul pe o tavă metalică şi turnaţi cu grijă saramura. Puneţi capacul, fără să strângeţi prea bine. Acoperiţi cu un prosop şi lăsaţi până a doua zi dimineaţă sau până seara, adică minim 12 ore de ”marinat”.

A doua zi, scurgeţi saramura şi o puneţi iar la fiert, mai adăugaţi ceva segmente de morcovi şi din bucăţelele de coajă de pepene păstrate anterior. Puneţi frunzele de ţelină şi bucăţile de hrean, ca un capac. Turnaţi saramura fierbinte peste, înfiletaţi capacul cât se poate de bine şi înveliţi iar în prosopul fierbinte.

Când s-a răcit suficient de mult ca să-l puteţi manevra în siguranţă, întoarceţi cu gura în jos borcanul, ca să fiţi siguri că nu apar scurgeri. Înveliţi-l la loc.

În principiu, e cam acelaşi reţetă ca la castraveţii muraţi.

 

Şi tot ca la castraveţii muraţi, bucăţile de coajă de pepene se pot folosi ca murături alături de mâncăruri iarna sau se pot transforma într-o minunată mâncare.

Bonus, moarea rezultată e excelentă la acrirea ciorbelor pentru cei care cred că gustul acru al ciorbelor de acasă trebuie să fie E”s free.

 

Dacă doriţi pentru consum imediat, nu e nevoie să puneţi saramura fierbinte peste bucăţile de coajă şi nu e nevoie de hrean. De asemenea, dacă doriţi numai pentru moare, puteţi să strecuraţi şi o bucată de varză (cotorul e cel mai bun) sau un castravete sau doi.

 

PS: Dacă aveţi, puteţi să puneţi şi câteva frunze sau boabe de piper de Sichuan, îi vor conferi o aromă minunată.

 

Restul pe http://www.catchy.ro

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s