O tempora, o pretii

La timpuri noi, expresii noi.

Până acum un an, dulceaţa de pepene roşu era una dintre cele mai ieftine dulceţuri posibile – şi una extrem de bună dacă mi se permite să mă laud.

Materiile prime principale erau (aproape) gratis

– cojile de pepene – gratis, nimeni nu ia un pepene pentru coajă şi în general se aruncă

– apa de la filtrul personal (câţiva bani)

– zahărul, cam 3 lei per kg.

– lămâia, cam 1 leu, chiar mai puţin

Deci costurile a 1,3 kg de dulceaţă erau pe la 4 lei.

Mno, de când lămâile au ajuns să fie aduse din Argentina şi sunt mai scumpe decât carnea şi anume 17 lei, pe 1.3 kg dulceaţă de pepene roşu, costurile au crescut la aproape 8 lei. Şi aici nu luăm în considerare vanilia, că deja sărim de 10 lei per kg.

Prin comparaţie, o cantitate similară de dulceaţă de nectarine costă în sezon cam 4 lei.

Iar dacă e dulceaţă cu dichis alcoolic, atunci da, costurile sunt ceva mai mari, dar gustul e memorabil

 

Şi nu-mi vine să cred că cea mai ieftină dulceaţă din dotare a rămas aia de josta unde boabele de josta nu m-au costat nimic, fiind crescute-n bătătură

 

 

Anunțuri

2 răspunsuri la „O tempora, o pretii

  1. incearca si dulceata de ardei iuti, se face relativ usor, se pun in proportii egale 1 kg ardei iuti, 1 kg zahar si 1l otet, vezi reteta pe internet, ies vreo 4-5 borcane de 400; 1 kg ardei iuti e cam 5 lei, 1 kg zahar 2,5 lei, 1l otet cam 2,5-3 lei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s