Pe când un Patriarh Francisc?

Istoria Bisericii Catolice e cât se poate de zbuciumată şi spectaculoasă. A fost condusă de mai mulţi păcătoşi decât sfinţi. A generat războaie, a generat pogroame, a generat genociduri, a prezidat peste numai Dumnezeu câte iaduri minore, a distrus moştenirea progresistă a epocii greco-romane şi s-a agăţat de ce a fost mai rău din epoca sclavagistă.

Cu toate astea tot în sânul ei au fost şi sfinţi care au propovăduit egalitatea între oameni, iubirea faţă de aproape şi decenţa umană. Dacă te fascinează mizeria umană, Biserica Catolică i-a dat pe  Papii Borgia care furnizează suficient material să ofere orgasme mentale şi celui mai împătimit râmător în scârnăvii. Sau pe Torquemada. Sau nenumăraţi alţi torţionari care au despărţit biserica de Dumnezeu cu aceeaşi siguranţă cu care Suzana Gâdea a despărţit şcoala (românească) de cultură. Dar tot Biserica Catolică e cea în care au putut să apară şi să rămână Venerabilul Beda, Sfântul Francisc din Asissi.

Şi primele universităţi europene tot sub oblăduirea Bisericii Catolice s-au  ridicat.

Pe vremea în care în care boierii moldoveni socoteau de hulă ştiinţa de carte iar preoţii ortodocşi recitau papagaliceşte slujbele fiindcă majoritatea erau la limita analfabetismului – şi acestui fapt datorăm prezenţa unui număr covârşitor de eresuri păgâne înglobate cu forţa în ceea ce noi numim cu nespusă mândrie creştinism ortodox român, în vest începuseră a se regăsi întrebările răspunsurile pierdute ale antichităţii. Pe vremea când Antim Ivireanul (sfânt român dar nu de naţionalitate română!) abia punea bazele unei amărâte tipografii şi a primei biblioteci a Bucureştiului,  la fel de la mama dracului ca şi Ţara Românească faţă de inima să zicem civilizatorului Imperiu Roman, în Anglia existau deja Oxfordul şi Cambridgeul, nuclee de cultură, cunoaştere şi civilizaţie.

Au existat auto-dafe-urile şi arderea pe rug a lui Giordano Bruno. Însă există Universităţile Catolice unde se învaţă inclusiv astronomie. Iezuiţii au nişte observatoare cosmice care rivalizează cam cu orice alt observator cosmic ”civil” al lumii. Şi au admis până şi posibilitatea ca Dumnezeu să nu fi ales numai Pământul ca loc al desăvârşirii Iubirii sale.

Iar în ultimii ani Dumnezeu a trimis Bisericii Catolice o serie providenţială de papi care au adus în prezent acest colos adormit şi în mod inerent ancorat în trecut. A început cu Papa Ioan, a continuat genial cu polonezul Papă Ioan Paul al doilea cu figura lui de bunicuţ alergător pe toate continentele în maratonul lui Hristos. În timpul pontificatul lui Biserica a spus pentru prima oară de la Constantin încoace ”îmi pare rău” şi ”am greşit”. A urmat neamţul Ratzinger care în ciuda aspectului vag asemănător a preferat să se diferenţieze prin orientare. Papa Ratzinger a ales linia talibană a bisericii care a preferat să îşi închidă ochiul asupra păcatelor săvârşite şi să se bălăcească în autosuficienţă. Şi a venit la cârma Bisericii Catolice Papa Francisc. Recunosc, numai lenea mea fundamentală mă împiedică să fac ceea ce mi-aş dori să fac şi anume să mă convertesc la catolicism. Să trăieşti şi să urmezi calea extrem de îngustă deschisă de către un astfel de pontif nu poate fi decât o onoare şi o provocare personală pentru fiecare credincios.

Pentru prima oară în ce-mi aduc eu aminte că am citit vreodată despre istoria Bisericilor avem un Papă care să fie dispus să-şi suflece poalele sutanei albe, să îşi îndese bine scufia pe urechi, să pună peste o cască de protecţie şi să ia în mână un baros cu care să izbească toate vacile sacre.

– Am auzit pentru prima oară de conceptul de planificare familială catolică: ”o bună femeie catolică nu trebuie să fete ca o iepuroaică”

– Am auzit pentru prima oară un Papă criticându-şi biserica pentru opulenţa în care se lăfăie şi neîndurarea pe care o arată săracilor

– Am auzit pentru prima oară despre necesitatea curăţării bisericii de monştri.

– Am auzit pentru prima oară din evul mediu că preoţii catolici ar trebui să se poată căsători.

Da, Biserica Catolică e un uriaş încă achilozat deşi a început să se trezească. Da, e greu ca un organism simultan atât de venerabil şi de extins şi de pătruns de infaibilitatea propriei poziţii să reacţioneze rapid şi să se modifice atât de radical încât să poată deveni atât de suplu precum imaginea blândului şi zâmbitorului Francisc.

Repet, rămânerea mea în ortodoxie e doar rezultatul ignobil al acestei lene de dimensiuni colosale. Nu al vreunei convingeri personale, nici măcar a vreunei afinităţi teribile cu credinţa străbunilor.

Şi îmi e ruşine de încăpăţânarea cu care prelaţii români, mai ales unii pe care ”box populi, box dei” îi consideră sfinţi, se agaţă de întoarcerea în trecut. Bun sau rău, cu binecuvântrări sau blesteme, caracteristica principală a timpului trecut este că A FOST şi nu se va mai întoarce.

Acolo unde universităţile catolice pregătesc medici care să lupte cu boli, în România, BOR vrea să îndoctrineze copii că tot ce au de făcut spre a se însănătoşi e să se roage şi să pupe moaşte. Nu zic că rugăciunea nu e necesară vindecării. Dar mi se pare că dacă e ataşată şi unui tratament adecvat are mai multe şanse să se îndeplinească.

Acolo unde Papa tună şi fulgeră în faţa indiferenţei europene care îi tratează pe amărâţii care îi bat la uşă cu dispreţ suveran, în mănăstirile noastre se cântă încă ”sfântă tinereţe legionară”. Şi da, cu toţii ţinem minte ce oameni deosebiţi erau acei legionari şi cât respect pentru drepturile omului profesau.

Papa Francisc solicită şcoli mai multe, Patriarhul vrea mai mulţi bani pentru o Catedrală a cărei utilitate practică e nulă.

Papa Francisc vorbeşte despre responsabilitatea de a fi creştin în secolul 21 şi de a distribui fondurile Băncii Vaticanului către sărmanii lumii, Patriarhul cere bani pentru mai multe biserici.

Papa Francisc aprobă ca bisericile să devină altceva, Patriarhul ar face încă o biserică din orice altă clădire.

Papa Francisc vorbeşte despre ce trebuie să facă Biserica astfel încât lumea să devină un loc mai bun şi mai plăcut lui Dumnezeu, Patriarhul vorbeşte despre ce datorează lumea faţă de BOR.

Papa Francisc vorbeşte despre cum trebuie convinşi copii că Dumnezeu îi iubeşte, indiferent de cine le sunt părinţii, Patriarhul girează manuale de religie în care copii sunt învăţaţi că dacă pun murături pe 14 sept merită să fie călcaţi de maşină.

Despre trectutul Papei Francisc apar tot felul de amănunte înduioşătoare şi inspiraţionale.
Despre trecutul Patriarhului Ciubotea ies la lumină legături cu Securitatea.

Reclame

22 de răspunsuri la „Pe când un Patriarh Francisc?

 1. În atenţia ”duhovnic@mail.com ”
  Aici vorbim civilizat. Dacă e vorba despre membri altor denominaţii creştine, ne vom referi la ei în conformitate cu titulatura aleasă. Deci, vorbind despre cea mai mare congregaţie creştină vom folosi titlul corect de ”catolici”.
  Şi n-ai decât să dai matale cu bâta-n baltă şi afuriseniile acolo unde ţi se permite.
  Capisci?

 2. Şi ca să revenim la treburi de post.
  Habar n-am dacă e şi o sutană în ecuaţie, dar în cazul în care este:
  – când ai salvat părinte unul dintre copii care se droghează?
  – când ai dat ultima oară de mâncare unei femei pe care bărbatul a aruncat-o în stradă pe motiv că e beat şi aşa ştie el să se impună cap femeii?
  – când ai fost ultima oară la un azil de bătrâni?
  – când te-ai pus între pumnul unui peşte şi amărâta pe care o vinde?
  Sau e mai simplu să urli pe net afurisenii şi cuvinte de hulă decât să pui osul la treabă?

  Şi înainte de a mă întreba dacă eu am făcut ceva din cele de mai sus, nu eu mă erijez în model Hristic.
  Care parcă zicea ”iubeşte-ţi aproapele ca pe tine însuţi” şi nimic de anateme.

  • De ce nu lasi comentariile? Numai fii tatalui minciunii se feresc de Adevar! De ce faci taliban pe Hristos-Dumnezeu? Cum poti sa faci taliban pe Duhul Adevarului? Persoana Sfantului Duh-Dumnezeu? Tu realizezi ca esti vrajmasul Dumnezeirii si gresesti importiva Sfantului Duh-Dumnezeu care a scris ‘ iubirea se bucura de adevar’ ? Vrei tu asa sa se bucure de minciuna? Nu stii ca Adevarul este Persoana si ca este Hristos-Dumnezeu? Vai voua intunecatilor, caci va faceti adepti, si dupa ce i-ati facut mergeti si voi in Iad si ii bagati si pe altii…

   • Nu lasa comentariile deoarece exista dreptul la libera exprimare, in special pe blogul propriu.

    Nu e fiu, morfologic vorbind, eventual fiica.

    In contextul unui blog cu accente satirice, a face „taliban” pe Yaghwehh sau Cristi, se cheama licenta literara. Incearca o Wikipedie pe acest subiect.

    Sfantul Duh nu a scris nimic. Decalogul se presupune scris cu degetul lui dumnezeu. Restul e recunoscut scris de oameni.

    Nu exista vrajmas al dumnezeirii (Elohim). Vrajmasul initial a fost Lucifer si se raporta strict la Yahweh, nu la Elohim. Mai papa biblie.

    Belle nu are personalitate multipla, „vai voua, intunecatiLOR” nu respecta gramatica limbii romane. Mai papa gimnaziu.

    Cand trollezi blogul sau pagina de .. orice a cuiva:

    Reguli de trolling:

    1. Este necesar sa pari un om care expune o parere autentica. (failed)
    2. Este necesar sa atragi persoana careia ii comentezi intr-o discutie (failed)
    3. Este necesar sa nu exagerezi cu agresivitatea, astfel provocand victima sa te ignore (failed)

    Semnat:
    ” un troll profesionist”

 3. Howdy, Belle !

  Na’ca’ta ca avem blogz. No, poi ochiu meu de ce sa nu vaza shi el ?

  Mdeh, asta cand o fi timp, amush e mai ca 5 dimineata si somnul e ca apa, poti sa nu-l, dar daca prea mult practici, poti sa si imbraci paltonul cel de brad.

  Fata, ce-i draguuuutz ❤ ❤ ❤ (si alte alea) e ca shtilu' tau literar e colorat ca bradu' de craciun, tocma' d'asta e fain, da' tocma' d'asta e cam cu coji de fasole, adecatelea, trebe mestecat alene putzintel, nu merge gogaltzit ca milksheiku'.

  Booon, apai hai sa nu fiu teaser si sa arunc un ochi pe articol, desi subiectul lui e ca fotbalul pentru mine. Te-ai prins ca nu prea-s microbist, nu ?

  …readin'…

  Done. Oke. Pai uite.

  "Power tends to corrupt, and absolute power corrupts absolutely. Great men are almost always bad men."

  – John Dalberg-Acton, 1st Baron Acton –

  As fi vrut sa fie doar regula, da tanti zicala asta face cum face si se da axioma rau de tot.

  De fapt, cam asta a fost treaba in toata istoria, cu toata religia, cu toata fortza militara, cu toata puterea politica.

  Cand ii dai omului un batz in forma de sceptru si careva incepe sa-i zica sarumana, creierasul lui cel roz-gri o ia razna si incepe a intra in stare de ego-ebrietate, vrand mai multa putere si mai mult control asupra sarumanistilor.

  E, uite, de asta este democratia un concept putred. Delegarea puterii de decizie. Cand ii dai unui ales dreptul sa decida in locul tau, l-ai imbatat pe bietul mamifer cu putere. Ce, te asteptai sa ramana umil si onest ?
  Tzine-i Naivutza aici ? Vrea baietzelul bon-bon ? (Bubico style).

  Dar puroiul ego-mental incepe sa plesneasca din buba creierului omenesc cand il lasi pe MoFo sa creada ca e sustinut de PhUterrea DiVina !. (Sau cel putin sarumanistii cred asta ca oile).
  Nu mi-e cunoscut daca te prinzi ca laudata tantra-yoga este exact provenita ca o forma de control religios asupra a ce faceau bietzii tzigani in cearsafuri.
  Deap.
  Da-i boului sa creada ca e trimisul lui dumnezau pe Terra si o sa te trezesti foarte curand ca-ti impune si cum sa-ti f**i nevasta.

  Prin polologhia de mai sus incerc sa-ti zic ca treaba cu Preabunul Papa, e doar pe jumatate in termenul de garantie. Cealalta jumatate a intrat demult in descompunere. Papa, bun, rau, cubic, mov, cum o fi, este sclavul bisericii catolice, organizatia. O sa latre si muste cum i se spune. Asa ca pana la sfintenie il mananca sfintii. Si se scarpina.

  Pe scurt, ce vezi tu la papa, se cheama doar PR. As vrea sa aud de momentul ala (as! nu-s asa naiv) cand papa va intra in opozitie cu interesele bisericii catolice. Atunci vedem unde-i e pectoralu' lu' nenea.

  Meh.

  Anywhoo, am sa mai dau cu presupusu prin blogul tau cand o sa fie vreme.

  Si, femeie, aur, bronz, pricep, da tipa nu-i din otzel si e frig afara, baga si tu un sutien pe madama de la profilul tau. Nu ca nu-i incitanta privelistea, dar i s-au intarit saracei. (jokin')

  Ei, amush ca dadush' "zaua buna" la 5 dimineata, te las cu urarea "La Multe Cuvinte !" si merg sa pufai una canceroasa.

  Toodles !

  • Bună să-ţi fie inima şi sper să ne mai auzim. Îmi place stilul tău!
   PR, ne-PR eu mi-aş dori măcar la nivel de PR şi BOR să fie condusă tot de un astfel de om care îndeamnă la iubire nu la iubire de arginţi.

 4. Oy, si, uitasem:

  „preot-duhovnic” asta de dat-a cu comentariul in tine nu e preot, nici credincios, ci e un troll.

  Si e un troll relativ neexperimentat, deoarece un troll veteran isi asigura victima lustruindu-si stilul de exprimare in asa fel incat sa para „genuine”.

  Nenea „p-d” forteaza exprimarea, un habotnic nu ii da exclusiv cu fragmente biblice, un preot autentic incearca sa fie aparent politicos, iar un crestin normal facea 3 cruci si nu se sinchisea sa comenteze.

  Popica al nostru e doar un troll incepator.

  Belle, bate-l condescendent pe cap ca pe caniche si lasa-l sa creasca mare.

  • CINE SE VA OSANDI VESNIC SI CINE NU. SA LUAM AMINTE! NIMIC NECURAT NU VA INTRA IN IMPARATIA LUI DUMNEZEU! VEZI CINE VA MERGE IN IAD DUPA MOARTEA BIOLOGICA SI CINE SE VA OSANDI VESNIC, DUPA JUDECATA SFARSITULUI LUMII:

   – toti botezatii (ortodocsii) care mor impatimiti, nespovediti, neimpartasiti, fara credinta in Persoana si Invierea lui Hristos-Mesia, fara nadejdea Invierii tuturor la Parusie, fara cainta sincera si cutremuratoare, vor merge in Iad dupa moartea biologica (acestia vor putea fi scosi din Iad doar de Hristos-Dumnezeu -daca va fi voia Lui- intre perioada mortii biologice a ortodoxului si momentul Infricosatoarei Judecati a Sfarsitului de lume, la strigatul Bisericii, la cererea Maicii Lui sau la cererea Sfintilor Lui)

   – toti paganii care nu au vrut sa recunoasca pe Fiul lui Dumnezeu-Mesia, desi auzisera de El, desi au avut posibilitatea de a se informa, dar nu au vrut (acestia, la Sfarsitul lumii, vor iesi osanditi la chin vesnic la Judecata de la Sfarsitul Veacurilor, pentru ca au savarsit pacat de neiertat impotriva Sfantului Duh-Dumnezeu)

   – toti paganii care nu au auzit de Mesia-Hristos, dar care nu au avut cum sa afle de El din pricina pustietatilor prin care au trait toata viata si care si-au ascultat constiinta din ei, si-au pretuit familia, tribul si natura pustietatii lor (acestia, pentru ca nu sunt botezati, vor merge in Iad intre moartea biologica si Sfarsitul Veacurilor, si la Sfarsitul Veacurilor vor fi miluiti si mantuiti de Fiul lui DumnezeuJudecatorul, insa vor fi orbi in Imparatia lui Dumnezeu, bucurandu-se vesnic cu toate celelalte simturi, afara de vedere)

   – toti copiii avortati vor sta in Iad intre moartea lor si Sfarsitul Veacurilor pentru ca nu au murit botezati, iar la Sfarsitul Veacurilor, vor fi miluiti si mantuiti de Fiul lui Dumnezeu-Judecatorul, insa vor fi orbi in Imparatia lui Dumnezeu, bucurandu-se cu toate celelalte simturi afara de vedere.

   – toti ereticii care au murit in erezie vor merge in Iad dupa moartea biologica si vor iesi osanditi la chin vesnic la Judecata de la Sfarsitul Veacurilor (pentru ca au savarsit pacat de neiertat impotriva Sfantului Duh-Dumnezeu)

   – toti sinucigasii care si-au luat viata din mandrie, egoism, necredinta, ura, tristete, spaima, dusmanie, razbunare sau deznadejde, vor merge in Iad dupa moartea biologica si vor iesi osanditi in veci, la Sfarsitul veacurilor (pentru ca au savarsit pacat de neiertat impotriva Sfantului Duh-Dumnezeu)

   – toti oamenii care au murit dupa ce toata viata au considerat ca Dumnezeu nu le va ierta lor niciodata pacatele, vor iesi osanditi in veci, la Sfarsitul veacurilor (pentru ca au savarsit pacat de neiertat impotriva Sfantului Duh-Dumnezeu)

   – toti oamenii care au murit dupa ce toata viata au considerat ca pot gresi oricat, caci Dumnezeu iarta toate tuturora, vor iesi osanditi in veci, la Sfarsitul veacurilor (pentru ca au savarsit pacat de neiertat impotriva Sfantului Duh-Dumnezeu)

   – toti oamenii care au trait in vremurile apocaliptice -antihristice- si care au primit pecetea apocaliptica a Antihristului (vor iesi osanditi in veci, la Sfarsitul veacurilor, pentru ca au savarsit pacat de neiertat impotriva Sfantului Duh-Dumnezeu)

   ACESTEA TOATE SUNT VESTITE DE SCRIPTURI, EXPLICATE DE SFINTII PARINTI SI VAZUTE IN VEDENIE DUMNEZEIASCA DE SFANTUL NIFON, PATRIARHUL CONSTANTINOPOLULUI! SA LUAM AMINTE: INFRICOSATOAREA JUDECATA A PARUSIEI VA FI ASA DE CUTREMURATOARE, INCAT SE VOR INFRICOSA SI VOR PLANGE SI SFINTII INGERI DE LANGA HRISTOS-DUMNEZEU!

   • Dudule, sper ca te-a amuzat sa scrii deoarece tocmai ai fost troll-at.

    Porcariile tale crestinoide le-am mancat pe paine intre 25 si 35 de ani, asa ca acum doar ma pot plictisi. Da, am fost mai fanatic ca tine.

    Acu tu scrie cat te tn unghiile. Eu mer la o cafea ca fu somnul lung.

    :-p

 5. Si Hristos Mesiah zise: „iubiti-va aproapele si blestemati-i pana-n rarunchii iadului pe cei care nu sunt de acord cu voi” Amin.

  Stie cineva sa zica pe litere : I P O C R I Z I E ?

  Dar, cum blestemul porneste din ILUZIA ca daca scoti niste sunete cineva va pati ceva (si intre 17 si 25 de ani am papat magie si ocultism pe paine, stiu cate ceva despre blesteme), fiind doar o IULZIE, imi pasa fix cat imi pasa ca a scos echipa Venezuelei scor egal la ultimul meci.

  Dar tu bate-te pe umar ca m-ai atins cumva. Imbata-te cu aghiasma rece.

  Amuzantzi, crestinii astia.

 6. Post Scriptum: stii ca, (fiind cam nesimtzit cu blog-ul Bellei, ce-i drept) nu fac altceva decat sa ma amuz calcandu-te pe nervi, tovarashe preot[cratima]duhovnic, nu-i asa ?
  Ca, de fapt, am fumat tagma voastra si nu-mi pasa de ce litere tastezi, nu ?

  Keep being trolled, if you like it.

 7. A, Belle, uite:

  Partea I – copy-paste de pe Titlul blogului d-lui duhovnicz

  preot-duhovnic
  ” Trebuie a asculta de invățători și de preoți, și a nu-i judeca, chiar de ar avea o viață urâtă; dacă însă credința le e greșită, atunci nu trebuie doar să nu-i ascultăm, ci și să fugim de ei, și să-i judecăm ” (Sfântul Ioan Gură de Aur)

  Now, lemme get my gun…

  Intaia epistola a Apostolului Petru

  Capitolul 3

  Versetul 8
  „”Nu intoarceti rau pentru rau, nici batjocura pentru batjocura; dimpotriva, binecuvantati, caci la aceasta ati fost chemati: sa mosteniti binecuvantarea”

  Versetul 9
  „”Caci cine iubeste viata si vrea sa vada zile bune, sa-si infraneze limba de la rau si buzele de la cuvinte inselatoare””

  -asta fu prastia-
  -acu putina pushca de vanatoare-

  Intaia epistola a Apostolului Ioan

  Capitolul 3

  Versetele 11 si 18

  „”Caci vestea pe care ati auzit-o de la inceput este aceasta: sa ne iubim unul pe altul.””

  „”Copilasilor, sa nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta si cu adevarul””

  Capitolul 4

  Versetele 1, 8, 20

  „”Preaiubitilor, sa ne iubim unii pe altii, caci dragostea este de la dumnezeu. Si oricine iubeste a fost nascut din dumnezeu si cunoaste pe dumnezeu.””

  „cine nu iubeste n-a cunoscut pe dumnezeu, pentru ca dumnezeu este dragoste”

  „”daca cineva zice „eu iubesc pe dumnezeu” si uraste pe fratele sau, este un mincinos; caci cine nu iubeste pe fratele sau, pe care il vede, cum poate sa iubeasca pe dumnezeu, pe care nu-l vede ?””

  -intermezzo-

  Epistola lui Iacov

  Capitolul 2

  Vesrsetele 15, 16, 20

  „Dar daca voi cautati la fatza omului, faceti un pacat si sunteti dovediti de lege ca niste calcatori ai ei.””

  „”Daca un frate sau o sora sunt goi si lipsiti de hrana de toate zilele
  si unul dintre voi zice „duceti-va in pace, incalziti-va si saturati-va” fara sa le dea cele necesare trupului, ce folos este?”

  „”Vrei dar sa intelegi, om nesocotit, ca credinta fara fapte este moarta ?”

  Capitolul 3

  Versetele 1, 5, 6, 8, 9, 10, 11, 13, 14, 16, 17

  „”fratii mei, sa nu fiti multi invatatori, caci stiti ca vom primi o judecata mai aspra”” [n.e. de la dumnezeu]

  „”tot asa si limba; este un madular mic si se lauda cu lucruri mari. Iata un foc mic, ce padure mare aprinde””

  „”limba este si ea un foc, o lume de nedreptati. Ea este aceea dintre madularele noastre care intineaza tot trupul si arunca in foc cursul vietzii, fiind aprinsa de focul gheenei””

  „”dar limba, nici un om nu o poate imblanzi. Ea este un rau care nu se poate infrana, este plina de o otrava de moarte””

  „”cu ea binecuvantam pe Domnul si Tatal, si tot cu ea blestemam pe oameni, care sunt facuti dupa asemanarea lui Dumnezeu””

  „”din aceeasi gura iese si binecuvantarea siblestemul. Nu trebuie sa fie asa, fratii mei!””

  „”oare din aceeasi deschidere a izvorului tashneste si apa dulce si apa amara ?””

  „”Cine dintre voi este intelept si intelegator? Sa arate, prin purtarea lui buna, prin faptele facute cu blandetea intelepciunii.””

  „”dar daca aveti in inimile voastre gelozie amara si cearta, sa nu va laudati si sa nu mintiti impotriva adevarului””

  „”caci acolo unde este invidie si cearta, este dezordine si orice lucru rau””

  „”dar intelepciunea de sus este mai intai curata, apoi pasnica, blanda, usor de induplecat, plina de indurare si de roade bune, fara partinire, nefatzarnica””

  „”si roada dreptatii este semanata in pace pentru cei care fac pace””

  -back to the big guns-

  Epistola lui Pavel catre Corinteni

  Capitolul 13

  Versetele 1 – 9, 13

  „”
  Chiar daca as vorbi in limbi omenesti si ingeresti, si n-as avea dragoste, sunt o arama sunatoare sau un chimval rasunator.

  Si chiar daca as avea darul prorociei si as cunoaste toate tainele si toata stiinta, chiar daca as avea toata credinta incat sa mut si muntii, si n-as avea dragoste, nu sunt nimic.

  Si chiar daca mi-as imparti toata averea pentru hrana saracilor, chiar daca mi-as da trupul sa fie ars, si nu as avea dragoste, nu-mi foloseste la nimic.

  Dragostea este indelung rabdatoare, este plina de bunatate, dragostea nu este invidioasa, dragostea nu se lauda, nu se umfla de mandrie

  nu se poarta necuviincios, nu cauta folosul sau, nu se aprinde de manie, nu se gandeste la rau,

  nu se bucura de nelegiuire, ci se bucura de adevar,

  sufera toate, crede toate4, nadajduieste toate, rabda toate.

  Dragostea nu piere niciodata. Prorociile se vor sfarsi; limbile vor inceta; cunostinta va avea sfarsit.

  Caci cunoastem in parte si prorocim in parte. „”

  „”Acum, deci, raman aceste trei; credinta, nadejdea si dragostea; dar cea mai mare dintre ele este dragostea””

  –s’amu sa scoatem tunu’–

  -trecem la „the big boss himself”-

  (paranteza: „crestinism” vine de la „a urma pe Christ”, Hristos, Mesia, unsul lui Dumnezeu, Iisus Mantuitorul, asadar orice argument legat de Duamne-Tata, il voi folosi rapid ca hartie igienica, deoarece crestinismul este urmarea lui Hristos, nu a lui Yahweh Elohim)

  -si scoatem direct toporul, cuvintele apostolului Luca,

  Evanghelia dupa Luca,

  deoarece biblia nu are farama de cuvant scris direct de manutza lui Iisus in persoana-

  Capitolul 6

  Versetele 27 – 34, 35, 36 – 38 (sub subtitlul „iubirea vrajmasilor” – asculta ghini acilea, mai ales formularea)

  „”Dar Eu va spun voua, care Ma ascultati: Iubiti pe vrajmasii vostri, faceti bine celor care va urasc,

  binecuvantati pe cei care va blesteama, rugati-va pentru cei care se poarta cu dispret cu voi.

  Celui care te loveste peste un obraz, intoarce-i si pe celalalt. Si celui care vrea sa-ti ia haina, nu-i sta impotriva sa-ti ia si camasa.

  Oricui iti cere, da-i; si celui care-ti ia ale tale, nu i le cere inapoi.

  Ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel.

  Daca iubiti pe cei care va iubesc, ce multumire aveti ? Si pacatosii iubesc pe cei care-i iubesc pe ei.

  Daca faceti bine celor care va fac bine, ce multumire aveti ? Si pacatosii fac asa.

  […]

  Voi ina, iubiti pe vrajmasii vostri, faceti bine si dati cu imprumut fara sa nadajduiti ceva inapoi.

  Fiti dar induratori cum si Tatal vostru este indurator.

  Nu judecati si nu veti fi judecati; nu condamnati si nu veti fi condamnati; iertati si vi se va ierta.

  Dati si vi se va da; ba inca vi se va turna in san o masura buna, indesata, clatinata, care se va varsa pe deasupra. Caci, cu ce masura veti masura, cu aceea vi se va masura.””

  [n. e. nu stiu cate linii pot fi trase pe planeta pentru a sublinia ultima propozitie]

  Evanghelia dupa Marcu

  Capitolul 12

  Versetele 28, 30, 31 (sub subtitlul „cea mai mare porunca” – porunca, ok ? ordin, nu glumit)

  „”
  Unul din carturari, care venise si ii auzise vorbind, vazand ca iisus le raspunsese bine, L-a intrebat: „Care este cea dintai dintre toate poruncile?”

  Si Iisus i-a raspuns: […]
  si, Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau, cu toata inima ta, cu tot sufletul tau, cu toata gandirea ta si cu toata puterea ta”

  Iar a doua este aceasta: „Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti” Nu este alta porunca mai mare decat acestea. „”

  Evanghelia dupa Matei

  Capitolul 5

  Versetele: 43 – 45

  „”
  Ati auzit ca s-a zis: „Sa iubesti pe aproapele tau si sa urasti pe vrajmasul tau”.

  Dar Eu va spun: iubiti pe vrajmasii vostri, binecuvantati pe cei care va blesteama, faceti bine celor care va urasc si rugati-va pentru cei care va insulta si va prigonesc,

  ca sa fiti fii ai Tatalui vostru care este in ceruri, caci El face sa rasara soarele Sau peste cei rai si peste cei buni si trimite ploaie peste cei drepti si peste cei nedrepti.””

  Capitolul 6

  Versetul 5

  „”Cand va rugati, sa nu fiti ca fatarnicii, carora le place sa se roage stand in picioare in sinagogi si la colturile strazilor, ca sa fie vezuti de oameni. Adevarat va spun ca si-au luat rasplata.””

  Versetele 14 – 15

  „”Daca iertati oamenilor greselile lor, si Tatal vostru cel ceresc va va ierta greselile voastre;

  dar daca nu iertati oamenilor greselile lor, nici Tatal vostru nu va ierta greselile voastre””

  [ vreun blestem din oficiu aici, asa, subtzirel de vara ? ]

  Versetul 24

  „”nimeni nu poate sluji la doi stapani. Caci, sau va ura pe unul si va iubi pe celalalt, sau va tine la unul si dispretui pe celalalt. Nu puteti sluji lui Dumnezeu si lui Mamona [n. e. „cuvantul aramaic pentru „bogatzii””]””

  -entertainment- Capitolul 7, Versetele 21 – 23

  „Nu orisicine-Mi zice: „Doamne, Doamne!” va intra in imparatia cerurilor, ci cel care face voia Tatalui Meu care este in ceruri.

  Multi Imi vor zice in ziua aceea: „Doamne, Doamne! N-am prorocit noi in Numele Tau? N-am scos noi demoni in Numele Tau? Si n-am facut noi multe minuni in Numele Tau?”

  Atunci le voi spune: „Niciodata nu v-am cunoscut; departati-va de la Mine, voi toti care lucrati faradelege.”

  [ You tell’em, J-man !]

  -back to fightin’-

  Capitolul 22

  Versetele 36, 37, 39, 40

  „””Invatatorule, care este cea mai mare porunca din Lege?”

  Si Iisus i-a raspuns; „Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau, cu toata inima ta, cu tot sufletul tau si cu toata gandirea ta”

  Iar a doua, asemenea ei; „Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti”

  De aceste doua porunci depind toata Legea si Prorocii””

  TOT CAPITOLUL 23 din Evanghelia dupa Matei. Pe bune, Belle, citeste-l, compara si razi-plangi. Evident un popa o sa bage placa ca era vorba de preotii de atunci. Pe bune, popa, nu suntem idioti cu totii.

  Asaa, deci omu ista pune firma asa

  „”dacă însă credința le e greșită, atunci nu trebuie doar să nu-i ascultăm, ci și să fugim de ei, și să-i judecăm””

  Si aici incepe handelul. Ca uite treaba. Daca compari ideologia si practica bisericilor crestine, in special hotrhodoxxa romana, cu biblia, in special invataturile lui Hristos, si vei folosi ratiune, vei vedea cam banal de simplu ditamai fisura, stai, canionul intre cele doua.

  Dar nu asta e cu adevarat amuzant. Ce e cu adevarat amuzant e ca, Crestini fiind, biserica Apostolica chiar, deci inchinandu-se zeitatii Iisus, fiu al lui Yahweh Elohim, zeul ebraic, Christ deci fiind zeitatea principala a crestinismului, si incalcand flagrant nu conceptele, nu sfaturile, ci tocmai Poruncile Directe ale lui Iisus…

  Crestinismul e printre putinele religii care se caca in capul propriei ei zeitati ! ! !

  …da, astept sa termini reactia psiho-emotionala….

  Oke, in toata partea Nou Testament a bibliei, cartea fara de care crestinismul nu are nici un motiv sa existe macar, si Iisus si apostolii insista clar si fara ambiguitati sau scuze asupra a ce are de facut un apostol, sfatuitor sau preot si asupra nu numai a ceea ce e gresit dar asupra a ceea ce nu trebuie sa faca sub nici o forma !

  De fapt, mai ales Iisus descrie clar in Evanghelii, ca acela care face aceste lucruri a cam belit p**a cand vine vorba de judecata de apoi si intrarea in Imparatia Cerurilor ! !

  Omul [Iisus] nu e ambiguu sau delicat deloc. Si nu da sugestii politicoase. Da porunci divine. Pe care biserica se caca constant.

  Si dupa ce vin la un indoctri… credincios si ii pun astea in fatza, imi incepe automat cu Sfanta* Biserica si cu „arza-te-ar Iadul ca o sa te arda”.

  Aici, 2 lucruri.

  1. Da, intai Biserica Romano-Catolica si apoi cea Ortodoxa, substituie flagrant autoritatea lui Dumnezeu cu a lor.
  Dovada ? Uite aici: (extras din boo-raspunsul d-lui P-D)

  „EXPLICATE DE SFINTII PARINTI SI VAZUTE IN VEDENIE DUMNEZEIASCA DE SFANTUL NIFON, PATRIARHUL CONSTANTINOPOLULUI! SA LUAM AMINTE”

  Sfinti parinti ? Vedenia lui Nifon ? Heloooooooo !! Ati uitat de biblie si Iisus ?

  Stiti, treburile alea pe care este fondata masina voastra de facut turle de aur ??

  Plus titulatura Papei de la Vatican: „”Vicarius Filii Dei”” Vicar of the Son of God.
  „”Vicarius is a Latin word, meaning substitute or deputy.””
  Pe scurt, „loctiitorul lui Iisus”. Adica, „fraierilor, pentru voi pe pamant, eu sunt dumnezeu”

  A, stai ca e necesar…

  In vechiul testament iadul nu exista.

  „”Gehenna (/ɡɪˈhɛnə/; Ancient Greek: γέεννα), Gehinnom (Rabbinical Hebrew: גהנום/גהנם) and Yiddish Gehinnam, are terms derived from a place outside ancient Jerusalem known in the Hebrew Bible as the Valley of the Son of Hinnom (Hebrew: גֵיא בֶן־הִנֹּם or גיא בן-הינום); one of the two principal valleys surrounding the Old City.”””

  Iadul nu exista nici in noul testament.

  Cea mai apropiata imagine de BOO-ul cu care te sperie popii e de fapt focul sfarsitului zilelor acestei lumi unde, conform cu apocalipsa cea scrisa de un eminent necunoscut al bibliei, Ioan Nustiucine (cauta istoria scrierilor biblice), pacatosii vor fi distrusi prin „focul care nu se stinge” dat de Duamne Duamne.

  Deasemenea, daca rozi putina biblie, vei vedea clar descris ca soarta finala a pacatosilor e sa fie distrusi la infrangerea finala a Bestiei.
  E undeva acolo o fraza ca cei sfinti in imparatia cerurilor (da, nici termenul de rai nu exista clar definit in biblie) vor calca pe ramasitele distruse ale pacatosilor, aceia fiind ca praful sub picioarele lor. (vengeful bullshit)

  Raiul nu exista nici el, vechiul testament vorbeste doar despre Sheol, care e practic casa celor morti, iar noul testament e impartit intre „ceruri” (da, credeau ca o sa traiasca vesnic deasupra norilor. weeeee, space exploratioooon !) sau ce anunta Isus, o Imparatie a lui Dumnezeu, pe care o numea Regatul lui.

  Asadar, si raiul si iadul sunt doua minciuni de cacat, inventate pentru a aburi prostimea.

  Asadar, ca fanatic o sa dau bani si o sa pup geamuri de sticla de la cutii cu oase de…probabil vreun cadavru de om sau animal, asta ca sa (pretins) traiesc etern deasupra norilor, iar ca pacatos o sa fiu incinerat la final ca sa pavez noua lume.

  Sunt asa de speriat ca-mi tremura cotorul uscat de mar uitat de o saptamana pe birou.

  Concluzii:

  IIsus zice sa ne iubim.

  Popii ne baga in sperietzi si ne blesteama daca nu ne supunem orbeste.

  Biserica se caca pe biblie si pe Iisus.

  Biblia e un mare ghiveci de povesti disparate.

  Iisus credea autentic ca e ceva in cer, scuze, man, NASA zice altceva.

  Eu am de ales intre minciuna flagranta ale vietii in nori sau minciuna flagranta a incinerarii post-mortem.

  A, si, nenea popa, sufletele nu exista.

  Geneza, Capitolul 2 Versetul 7 in versiunea originala ebraica zice ca odata ce Dumnezeu a suflat in Adam suflare de viata, omul a DEVENIT un suflet viu, traducerea cuvantului echivalent termenului „suflet” din ebraica insemnand literalmente „suflare de viatza, respiratie”.

  Asadar, cu ce incerci sa ma sperii tu ?

  Omul nu incearca sa aduca nimic in discutie. Incepe prin a folosi forma religioasa a injuraturii – mustrarea – si continua prin amenintari cu iadul. Booohohoooooring !!

  Plus ca nu pot suporta oamenii care urla cu ALL-CAPS in texte. Si-a cautat-o.

  Partea 2 (nu, asta e chiar scurta)

  Belle, as fi extrem de curios daca ai deja sau planuiest sa dezbati subiectul avortului d.p.d.v social, legal, si feminin, deoarece, barbat fiind, exista o limita impenetrabila a capacitatii mele de a rationa singur asupra acestui subiect.

  Da-mi, te rog, un link daca exista un articol de-al tau, sau o idee despre un potential viitor articol.

  Mercic ca ai lasat cafeaua sa ti se raceasca citindu-mi polologhia.

  Be well !

  • Nu plănuiesc pe moment să discut subiectul. Fiindcă aparent sunt incapabilă să rămân însărcinată.
   Însă cunosc din media o mulţime de oameni ale căror mame au ratat nişte excelente ocazii de a face lumea mai bună în momentul în care au luat decizii pro-vita.
   Personal cunosc o astfel de doamnă care cel puţin în cazul meu ar fi făcut excelent dacă nu-şi năştea odrasla.
   Şi cum mama l-a întrebat pe tata acum paş”unu de ani dacă vrea fată de ziua lui sau băiat anul următor, mi-aş dori să îi fi putut comunica ce bine ar fi fost să facă băiat la anul. Din nefericire nu pot.

   Şi ca să concluzionez, da, sunt pro avort. Din tot sufletul, fără să clipesc. Mi se pare un păcat infinit mai mic să elimini un embrion decât să arunci un copil pe străzi la cerşit sau şi mai rău în casele de copii. Mi se pare o crimă odioasă să-ţi spună doctorul că pruncul din tine e posibil să aibă vreo boală genetică şi să ”îţi pui toată credinţa în Dumnezeu că nu se va întâmpla nimic” şi să naşti un om care să nu fie capabil să aibă singur grijă de el sau să îl condamni la o viaţă de chin.
   Şi da, cred cu tărie că înainte de a ţi se da dreptul să puieşti, ar trebui să fii examinat şi să ţi se dea permis. Iar dacă nu îndeplineşti nişte cerinţe minime de resurse şi disponibilitate, precum şi de declaraţii scrise ale unor giranţi să nu ţi se permită sub nicio formă înmulţirea

   • Argumentelor tale nu le vad vreun cusur.

    Devine aparent faptul, ca intotdeauna in viatza, lucrurile nu sunt doar alb si negru.

    Si nu am cum sustine cauza pro-vitA-elor deoarece incalca dreptul fundamental la autodeterminare, orice propaganda ar face ei.

    Si, da, intr-o lume ideala, ar fi necesar permis pentru a capata dreptul de a creea si forma o viatza de om, care poate deveni orice de la un retard, la un inutil, la un criminal, la un artist sau om de stinta, la geniul care inventeaza motorul trans-luminic si ne scoate in era spatiala.

    Si „va deveni” e o formulare falsa. Intai familia, in continuare societatea, formeaza un om, nu „devine” el singur.

    E grele aici, pe pamant.

    Danke de raspuns, Belle !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s