Stimată Doamna mama lu” BOR

scrisoare deschisă pe motiv de adrisant necunoscut

Poate că sunteţi mai de la ţară, aşEa, poate că v-a strunit prea tare bărbatul şi nu aţi ştiut decât să transmiteţi către BOR modelul educaţiei cu pumnul, poate că nu sunteţi tare şcolită.

E cam târziu să reveniţi asupra educaţiei parentale dar eu tot aş avea rugămintea să îi spuneţi copilului dumneavoastră următoarele:

– înţelegem cu toţii că e greu să fii ciuca bătăilor. Da, ştim că e neplăcut să te duci la şcoală cu un pacheţel bisericuţe de lemn sau zidiri de nuiele când alţi colegi au catedrale în fiecare oraş mai răsărit. Însă cum îmi zicea mama, dacă nu faci lucrurile la vremea lor, după aia începi să devii penibil. O ditamai catedrală în buricul târgului românesc nu o să apropie populaţia de biserică şi nici inaugurarea unei biserici la câteva zile nu compensează lipsa de spitale, cămine pentru nevoiaşi, pentru femei abuzate şi nici pe cea de şcoli. ”Ăia” au făcut şi Notre Dame, şi Sagrada Familia şi Westminister în alte timpuri. Şi biserica soră catolică, o fi dat Luther cu Manifestu-n gard sătul fiind de comercializarea indulgenţelor, dar le-a făcut în regie proprie. Nu cu abonament la bugetul de stat de unde ne plângem că nu avem bani să plătim medici, profesori, poliţişti, pensii.

– înţelegem că e greu să iei note mari la biologie, chimie, fizică şi logică dacă nu vrei să înveţi. Dar e timpul şi BOR-ul dvs să o facă fiindcă altminteri o să ajungă repetent şi ar fi păcat să pună cineva dinamită sub Sfinx, în peştera de la Polovragi, în Sarmisegetuza sau pe oriunde se mai găsesc rămăşiţe ale cultelor pre-creştine. Da, ştim şi biserica soră catolică a folosit papirusurile şi incunabulele rămase de la vechii greci şi romani ca să scrie rugăciuni peste operele lui Aristotel, Euripide, Euclide şi ai unora care s-au pierdut în Evul Mediu. Dar între timp a avut o idee excelentă un negustor şi a adus secretul hârtiei din China, un neamţ, Guttenberg a avut altă idee extraordinară şi a inventat tiparul aşa că nu mai e nevoie să tratăm mediile de scris cu apă regală ca să le putem refolosi. Biserica soră a avut idei măreţe. Când la noi Ivireanul alegea mucenicia probabil fiindcă se săturase să mai încerce să predea slovele unor loaze de beizadele locale la prima şcoală românească, dincolo fii elitelor nobiliare se băteau pe locurile de la universităţile locale. Care universităţi iniţial nu au fost laice ci religioase. Însă biserica catolică în continuare patronează Universităţi unde se face ştiinţă nu doar se predă religie, are observatoare astronomice, a acceptat că pământul se mişcă în jurul soarelui şi că au avut dreptate şi Tyho Brahe şi Galileo ba chiar sunt dispuşi să accepte că există viaţă în alte lumi şi dacă acei locuitori îşi doresc să îi le administreze taina botezului.

– înţelegem că e mai greu să creşti când vrei musai să încapi numai şi numai în cutiuţa Evului Mediu. Dar e timpul să se maturizeze şi BOR-ul dvs. Suntem în secolul 21. Da, ştim şi biserica soră catolică ardea homosexualii pe rug în evul mediu. Dar ardea şi vrăjitoare şi adulterini şi evrei şi ţigani şi ortodocşi laolaltă cu alţi sectanţi pe care Papa îi considera rătăciţi şi apostaţi. Noi credem e cazul să ne scoatem capetele din cutie şi să ne uităm în calendar. S-a renunţat la arderea vrăjitoarelor, a apostaţilor, a sectanţilor, a evreilor, a ţiganilor. Biserica soră a încetat să se mai opună până şi căsătoriilor inter-rasiale. Ba Papa a declarat că e ok să lăsăm evreii, ţihanii şi homosexualii în pace. La noi pe când aşa o deschidere?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s