Politica, chirurgul și feminista

 

Mă tem că recentele afirmații ale domnișoarei Stăniloiu referitoare la domnul profesor doctor Ion Dănăilă vin doar dintr-o dorință de a se afirma și de a-și crește vizibilitatea publică. Nu de alta, dar afirmațiile misogine din agora online sau reală sunt fără număr, însă n-am văzut-o a se da de ceasul morții pentru a corecta acest status quo.

Dar afirmația bunului profesor referitoare la capacitățile reduse ale femeilor de a deveni bune (neuro)chirurgi nu a mai lăsat-o brusc să doarmă.

Și nu mă pot întreba dacă pierderea aceasta bruscă a somnului și sau calității sale nu are a face cu brusca ridicare în vizorul public de la statutul banal de super-chirurg care merge cu metroul și care-și cară singur plăsuța de la minimarketul de la parter la statutul de catTINdat liberal.

Să analizăm puțin afirmația: “Chirurgii, vă spun din experienţa mea, cei înalţi şi solizi nu sunt buni chirurgi. Sunt mediocri. Apoi femeile nu sunt bune de chirurgic. Vă spun foarte precis. În marea chirurgie, nu. Pentru oftalmologie, ORL, pentru asta, da. Dar ca chirurgi adevăraţi… N-au talent.Se spune că un mare chirurg trebuie să aibă inimă de leu, ochi de vultur şi mâini de femeie. Dar femeilor le lipseşte ceva. Eu făcând şi psihologie, mi-am dat seama că femeile, în general, au treabă acasă, se ocupă cu alte lucruri, de familie. Gândul le este în altă parte. Eu când am operaţii noaptea, repet chiar dacă am făcut operaţia aia de 100 de ori: tai aşa, fac aşa, mă duc aşa. Dar doamnele au alte preocupări. Într-adevăr, şi alea sunt foarte importante. Dar, dacă aveţi de operat, bărbaţii sunt mai buni, să ştiţi. Acum sunt şi bărbaţi proşti, ca în orice meserie.”  .

Să ne înțelegem. Sunt feministă convinsă. Și da, afirmațiile de mai sus sunt sexiste cât încape, fără însă a fi misogine. Sunt mai degrabă genul de argumente circulare și profeții care se împlinesc prin sine însăși.

Mă pot da eu cu curul de pământ cât doresc, îi pot oferi un loc alături și domnișoarei Stăniloiu – ca să nu se simtă cumva discriminată, dar realitatea e, după ce tragem linie și adunăm, creierul feminin și cel masculin au programări diferite, fiindcă rolurile inerente definite de Dumnezeu și natură sunt diferite. Nu contează cât vom milita pentru egalizare, nu contează că pregătim și educăm pentru egalizare, e ca și cum aș vrea să egalizez o pasăre cu un pește. Da, în natură sau în tigaie pot fi amândouă minunate. Dar nu vor avea același ambient și nici același gust. E una dintre acele diferențe care nu doar că nu e bine să dispară ci e indicat să fie savurate și sărbătorite.

Da, omul nu are pregătire de politician și nu știe să apuce rahatul de partea curată. Da, omul e ”vinovat” fiindcă nu a formulat această diferență într-un mod care să flateze orgoliul unor feministe care-și bazează faima prin asocierea cu nume sonore în loc să și-l facă pe cont propriu.

Dar hai să ne uităm la cifrele cam de peste tot. Realitatea crudă e că în marea chirurgie nu prea sunt femei. Fie din cauza abilităților lipsă, fie fiindcă educația e de așa natură încât să nu le permită celor câteva care chiar ar avea aceste capacități să ajungă, motivul e irelevant. Oricum ai da-o, realitatea este cea descrisă de domnul profesor doctor Dănăilă.

Mă întreb dacă să zicem Moroșanu ar afirma ceva de genul: ”în lumea marilor lupte în cușcă nu sunt femei fiindcă nu au capacitatea de a se antrena la fel de brutal ca bărbații, fiindcă nu au sistemul endocrin necesar pentru a susține un sistem muscular și osos și o stare de agresivitate necesare pentru a intra în ring” ar fi taxat. Și să nu își facă nimeni vise. Sunt femei care l-ar putea face praf pe Moroșanu în ring fără prea mari probleme. Dar probabil sunt una la vreo 10 milioane de femei. Dacă. Însă pe cel puțin 1 milion jumătate dintre restul, Moroșanu le-ar putea trimite în maxim două minute la podea sau sub podea. Iar statistic importantă nu e acea unică adversară ci restul care nu l-ar putea înfrunta. Fiindcă sunt mai multe și fiindcă numerele vorbesc.

Da, admir faptul că domnișoara Stăniloiu își dorește să apere drepturile femeilor.

Dar hai să ne concentrăm pe acele drepturi care merită să fie apărate:

  • accesul la educație
  • dreptul de a primi salarii egale pentru muncă egală
  • dreptul de a alege ce să facă cu viața lor.

Sunt în țara asta mult prea multe femei care își iau ca modele de urmat asistentele tv, care mă ierte Dumnezeu, sunt departe de a presta o formă de activitate elegantă. Sunt femei frumoase care au ajuns acolo folosindu-și prea puțin abilitățile cognitive și prea mult abilitățile fizice.

Mi s-ar părea mai elegantă și mai eficientă o luptă pentru promovarea tv a unor femei cu destine de basm și inducerea ideii că dintre Elisabeta Rizea, Elisabeta Teodoroiu, Sarmiza Bilcescu, Elisa Leonida Zamfirescu, Smaranda Brăescu, Zoe Dumitrescu Bușulenga, Anna de Noailes, Hortensia Papadat Bengescu, Celia Delavrancea sau Nadia Comăneci sunt modele de urmat.

Până atunci îmi rezerv dreptul de a fi extrem de sceptică referitoare la scopul demersului domnișoarei Stăniloiu și să nu pun complet de-o parte ideea că o face doar pentru a se promova prin asociere cu un nume faimos.

Însă mă bucur că trăiesc într-o societate în care nimeni nu-o pune pe rug sau n-o trimite la Canal pe cea care gândește altfel decât mine.

 

 

 

Reclame

3 răspunsuri la „Politica, chirurgul și feminista

  1. La anumite lupte in cușcă bărbatul e dinainte învins (e prins între două opțiuni imposibile, retragerea ar implica „pierderi majore”). Iar femeia își poate arăta talentul operând. Scena e puternică, parcă se și aud sfârâitul și urletele.

  2. S-a dat societatea pe mana ei ? n-are cin’ s-o apere ? si o fi tocmai ea mama tuturor feministelor ? Nici, nici, nici ! Fara realizari deosebite (e.g. cu o cariera ca a Mihaelei Miroiu in spate) si cand de partea opusa chiar e o somitate profesionala, lumea o ia drept ceea ce e … o reclamagioaica / scandalagioaica de profesie !

    Pe cat are sau n-are dreptate dr. Danaila, dintr-o totala lipsa de experienta n-avem cum ne da seama. Nici cat conteaza sa te ajute psihicul, dar sa te tradeze fizicul, cazul barbatilor, nici cat, sa te ajute fizicul, dar sa te tradeze psihicul, cazul femeilor. Daca reclamatia ei pare paranoida, nici afirmatile lui, fie ele si juste, n-au fost tocmai ortodoxe. Ce obtii descurajand lumea ? Dimpotriva, incurajeaz-o ! E plin youtubul de oameni de exceptie, carora nici nu le-am presupune uluitoare, ce Dumnezeu ?!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s