Învățăturile unui votant către clasa politică emergentă din România

Învățăturile unui votant către clasa politică emergentă din România.

 

După 30 de ani aproape de la Revoluție, clasa politică se confruntă cu o lipsă de încredere și respect cu care s-a mai confruntat doar PCR. Dat fiind că mare parte dintre oamenii care populează acum eșichierul politic sunt foști membri ai PCR sau au legături ușor de urmărit cu aceștia sau cu membri unor foste și trecute Servicii a căror slujire față de Țară a fost atât de îndoielnică încât au generat haosul actual, nu e de mirare acest lucru.

Ca atare, crearea unei clase politice emergente, care să nu fi fost contaminată până acum de nimic din murdăria actualei clase politice e vitală pentru sănătatea morală și mentală a Neamului.

 

Ca atare, dragă politicianule emergent. Aceasta e o listă a lucrurilor pe care eu, cea mai nevrednică dintre votanți vreau să o văd la tine.

 

 • Dragă politicianule emergent. Nu te cunosc. Știu că timpul e scurt, așa că probabil îmi voi găsi singură motive să îți acord încredere. Dar regulile jocului relațional stipulează că încrederea se câștigă, nu se pretinde. Fă niște pași ca să-mi câștigi încrederea. Fă-mă să îmi doresc să începem un parteneriat care să dureze. Nu doar 5 ani sau 4 ani ci 100. Sau mai mulți. Genul de parteneriat pe care să-l lăsăm moștenire copiilor noștri. În care să te văd cum crești și să văd cum cresc și eu. În care să simt că existența ta îmi aduce plus valoare. Că serviciul pe care îl exerciți față de Țară și serviciul pe care-l exerciți față de mine e onest și nu are motivații ascunse și răuvoitoare.
 • Din motive clare tuturor acum, în urmă cu 26 de ani s-a refuzat impunerea unei legi a Lustrației. Nu e nicio problemă. Statutul partidului trebuie să respecte legile țării, dar poate să impună reguli mai stricte decât legile în vigoare ale țării. Impune în partidul tău o astfel de lege a lustrației 2.0! Fără oameni din alte partide. Fără oameni care să aibă legături incapacitante cu oameni din alte partide sau care să poată fi manevrați din Servicii.
 • În cazul în care un membru al unui alt partid dorește să intre în partidul tău, să fie scris și să rămână aplicabil, oricărui traseist, oricât de sonor i-ar fi numele: minim 5 ani fără dreptul de a candida în numele partidului nou nicio funcție publică. Înțeleg ce a zis Titulescu despre exclusivitatea boilor în a merge drept, dar ține minte că jetul de urină al boului nu e deloc rectiliniu. Și că stropește.
 • Avertizați din statut că orice politician care e condamnat pentru corupție e obligat să renunțe la funcțiile deținute, exclus din partid și orice beneficii materiale a dobândit într-o funcție publică la care a ajuns prin intermediul politicii e obligat să le restituie. (Salarii, prime. Prejudicii stabilite, indiferent de sentința propriu zisă). Și să fie taxat și cu o extra taxă pentru reparații morale.
 • Testați-vă toți membrii aderenți și toți membri care doresc funcții politice: aflați care le sunt motivele intrării în arena politică și cât de ecologice sunt. Rețineți, regulile morale se pot schimba în ani. Regulile ecologiei unui sistem politic sunt aceleași de la ridicarea zidurilor Babilonului încoace.
 • Vreau să văd măcar din partea unora asumarea faptului că vreo 50% dintre români sunt bolnavi de sindromul Stockholm și mai ales să văd o strategie de asumare a acestui fapt și crearea unor structuri de ajutor a persoanelor afectate.
 • Formați-vă o strategie politică prin care să treziți cei 60% de indiferenți, scârbiți și îngrețoșați. Nu rupând din electoratul altora vă veți forma un electorat propriu, care să vă susțină din convingere. Nimeni nu crede într-o cauză cu mai multă tărie decât un om care alege singur să fie convertit. Însă trebuie păstrată cauza, altminteri furia acelui om va fi similară cu a oricărui înșelat.
 • Înțelegeți că electoratul adversarilor e la fel de demn de respect ca și electoratul vostru. Ba poate din anumite puncte de vedere chiar mai demn de respect. Mai ales în cazul electoratului PSD. Oamenii ăia știu ce e înseamnă fidelitate. Nu știu ce înseamnă o relație sănătoasă între reprezentați și reprezentanți, dar știu ce înseamnă fidelitatea. Vreți să îi treziți? Vă recomand să-l citiți pe Alfie Kohn. Niciun copil trimis la colț să reflecteze asupra ce a făcut rău nu va face asta. Va încerca să găsească o strategie de succes prin care să facă exact ce-și dorește FĂRĂ să fie prins și pedepsit. Deci nu amenințați cu pedepsele electoratul advers. E extrem de posibil să vă pierdeți și propriul electorat.

Înțelegeți ce îi face pe oamenii ăia să se comporte așa. Renunțați la ideea că se comportă într-un anume fel pentru a vă irita pe voi. E extrem de probabil ca voi să nu existați pentru el. Orice comportament are la bază speranța obținerii unui beneficiu. Creați-vă echipe de sociologi și psihologi care să vă explice ce cred oamenii aceia că obțin făcând ceva care nu le aduce beneficii în ochii voștri. După care cu aceleași echipe sau cu altele, creați strategiile necesare pentru a educa electoratul referitor la cum să facă singuri ceea ce au fost educați de alții să aștepte cu mâna întinsă. Și nu vă imaginați că e ușor! Sau că puteți pastișa cu succes de pe la alții soluții gata testate! Puteți face asta. Dar probabilitatea de a lua o soluție britanică/ franceză/ nemțească/ chinezească și a o aplica cu aceleași rezultate așteptate în România care încă se denumește pe sine cu o bună doză de dispreț Românica, e minimă.

Amintiți-vă de deviza interbelică ”prin noi înșine”. Inspirația e bună, e total contraproductiv să se inventeze apa caldă și săpunul în fiecare zi. Dar e nevoie de dedicație pentru a fi folosite zilnic în conformitate cu necesarul zilei.

 

LUAȚI AMINTE LA ECOLOGIA FIECĂREI STRATEGII. O strategie în termenii în care doar o parte câștigă și una pierde este perdantă. O strategie de succes aduce plus valoare și restului ecosistemului politic.

 

De asemenea, îmi doresc să văd ce poziție luați față de religie, unde vă raportați la valorile  (aproximative) religios-morale clamate în mod popular și în ce mod aveți de gând să colaborați cu forțele religioase din această țară. Inclusiv să văd cum veți trasa limita dintre statul laic pe care-l reprezentați și omul religios (sau nu) la care doriți să ajungeți.

 

 • Creați-vă un site al partidului. Unde să pot citi
 • despre partid: declarația politică asumată, obiective pe termen scurt, mediu, lung și foarte lung (100 de ani minim), resurse, termene defalcate (care e termenul final al implementării, care sunt punctele de verificare ale îndeplinirii obiectivului respectiv și cât din el s-a previzionat a fi îndeplinit până atunci, vs. cât s-a îndeplinit.)
 • despre fiecare membru asumat al formațiunii: cv, declarații personale, motivele pentru care a intrat în politică, ce dorește să obțină pentru el, ce dorește să obțină pentru ceilalți. (Nu, nu e o dovadă de egoism. E o dovadă de cinste și onoare.)
 • Mă aștept ca între aceste obiective să regăsesc minim: asanarea morală a Țării, eliminarea în condiții de siguranță a tuturor căpușelor economice care ne secătuie economic și moral; transformarea învățământului și sănătății în obiective prioritare, modul în care vă raportați la inițiativele economice autohtone și cum vă raportați la cele internaționale. Punerea României înapoi pe harta științifică și culturală a lumii

 

După care, iubitul meu politician emergent te asigur că eu și probabil mulți alții ca mine te vom urma până în pânzele albe.

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s