Învățăturile unui votant către clasa politică emergentă din România 02

Învățăturile unui votant către clasa politică emergentă din România

Partea a II

 

Dragă politicianule emergent, azi mă întorc din Piața Victoriei și vreau să-ți vorbesc despre ce am simțit.

Mă bucur că în sfârșit cineva din Piață începe cineva să-și dea seama că motorul social sunt emoțiile. Și m-am simțit onorată să joc Hora Unirii. Și să cânt Transilvanie măreață/ Îți aducem pețitor, pețitor, pețitor/ Mândrul nostru tricolor.

Fiindcă aceasta îmi doresc să îmi oferi: uniune (și Unire) și un simbol în care să cred și pentru care să acționez.

Adu-ți aminte că acum vreo 35 de ani, Ceaușescu a interzis Cenaclul Flacăra deoarece emoția produsă de cântecele jumătate scandate, jumătate cântate era atât de mare încât n-ar fi fost necesară prea multă energie adăugată pentru a produce o explozie socială. Nu uita că noi, ăștia de 40-50 de ani am crescut ascultând Cenaclul și fredonând acele cântece patriotice. Încă sunt acolo, pierdute printre amintiri. Au nevoie doar de o desprăfuire ușoară. Iar cei care sunt încă tineri și nu le-au ascultat vor reacționa și ei, deoarece emoțiile sunt contagioase.

Am făcut acest mic preambul dragul meu politician emergent deoarece azi o să-ți vorbesc despre emoții.

  • Mă aștept de la tine să îmi aprinzi emoții patriotice și să văd aceleași emoții în jurul meu, ca să am suficient sprijin al egalilor mei ca să nu îi las pe adversarii tăi să mă facă să îmi fie rușine că simt ceea ce simt.
  • Vocea umană e un minunat instrument de manipulare a emoției. Vorbește-mi! Sedu-mă! Mă aștept de la tine să înveți puțină oratorie, un strop de dicție, ceva mai multă retorică și multă gramatică. Nu ai o voce perfectă de tenor sau bas? Nu e nicio problemă. Adu-ți aminte că nici Demostene nici Regele George al VI nu aveau niște voci sonore și o dicție perfectă. Dar au ajuns cu multă muncă în punctul în care și-au putut folosi vocile pentru a-și făuri un loc în istorie. Unul de neșters. Dacă ei au putut, înseamnă că poți și tu. Trebuie doar să vrei. Iar dacă te angajezi să faci asta, înseamnă că îmi dai motive să cred în tine.
  • Nu-mi vorbi la nivel rațional. Nu-mi spune ”hai să ne calmăm și să discutăm rațional”. Și mai ales nu spune asta nici celor de la Putere. În primul rând e o greșeală fundamentală fiindcă îmi sugerezi că-s într-o stare emoțională prea fragilă pentru a fi capabil/ă să iau decizii. Ceea ce e greșit, fiindcă deciziile se iau de fapt în urma analizei emoțiilor sau în urma emoțiilor foarte puternice. Iar consilierii politicienilor din PSD știu asta. Toată spălarea pe creier a votanților PSD vine din manipularea emoțiilor.

Adu-ți aminte de faptul că înainte de ”89 cel puțin la țară Ceaușescu era înjurat aproape pe față și unii, nu puțini își aduceau aminte cu drag de Regele Mihai. Știau că Monarhia a terminat procesul de împroprietărire început de Cuza Vodă (Monarh el însuși) și că pământurile vitale pentru ei fuseseră confiscate de către comuniști. În mod natural, după Revoluție ar fi trebuit ca acești oameni să respingă cel mai puternic neocomunismul. Cu toate astea, ei, acum sunt electorat captiv PSD.  De ce? Simplu. Fiindcă aparatul de manipulare al Securității a semănat atât de multă frică de venirea moșierilor care să le ia pământurile (o minciună, pământul nu putea fi confiscat deoarece nu fusese încă retrocedat și nici după repunerea în posesie tot nu putea fi confiscat deoarece statul garantează proprietatea privată.). Frica e una dintre cele mai puternice emoții. Doar că nevoie ca persoana să investească în ea enorm de multă energie fiindcă e energofagă. Spre deosebire de iubire care e o emoție poate mai puțin puternică dar ecologică și auto-sustenabilă.

  • Vorbește-mi la nivel emoțional, fă-mă să simt că implicarea MEA, da, a mea personală contează. Că simțind alături de tine mă validez ca cetățean și locuitor al Cetății. Transformă-te în catalizatorul empatiei sociale de care fiecare are nevoie pentru o calitate pozitivă a vieții.
  • Ține minte ce ți-am spus la punctul 3) și creează acele strategii prin care să emoționezi măcar o parte din electoratul adormit. (Da, nu strică să oferi ceva cuante de energie ”altfel” și electoratului PSD. Creierul uman e atras de iubire, nu de ură.)
  • Deci iubește-mă. Condiționat dar iubește-mă. Condiționează-ți iubirea de lucruri frumoase. Fă-mă să te asociez cu nevoia naturală de implicare socială, cu nevoia naturală de recunoaștere socială. Fă-mă să mă simt frumos, victorios, nu doar câștigător ci de-a dreptul invincibil fiindcă ALEG să fac parte din tribul tău.
  • Fă-mă să îmi facă plăcere să fiu în compania celorlalți oameni care se declară membri ai tribului tău. Indiferent de sexul, starea socială, opțiunile alimentare, muzicale, literare ale acelor oameni.
  • Catalizează ridicarea nivelul de conștiință și conștiență socială atât mie cât și egalilor mei. Catalizează nu doar o elită politică și în niciun caz o elită politică a cărei caracteristică principală e sfidarea electoratului ci o elită socială printre care să simt că îmi e necesar să exist.
  • Fă-mă să-mi doresc să ofer societății din energia mea, nu doar să aștept să primesc energie (gratis) de la societatea românească.
  • Și după ce mă amorsezi emoțional, oferă-mi și argumentele raționale prin care să-mi demonstrezi că ceea ce spui e etic, socio-ecologic, sustenabil, creator de plus valoare socială.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s